Fingerfail


Som ni säkert har läst på facebook så har jag failat enormt och misshandlat två av mina fingrar.. Ännu en anledning till att jag inte gillar inkörning, olycksrisken är mycket större.

Händelsen:

Vi skulle sätta en häst i vagn för andra gången. Allting var fast och jag var några cm från att sätta i draglinan när han insåg att det var en vagn bakom honom och hoppade in i selen vilket medförde ett ryck i draglinan och det var det var där jag tror att skadan skedde. Jag är inte säker men jag tror att jag hade ring- och långfinger i ringen som sitter i änden på linan, dumt nog, så att de klämdes på något vis när han hoppade iväg. Det kan ha hänt senare, han hoppade nämligen framåt flera gånger innan han väl fick fart och drog iväg genom halva ridhuset. Jag höll tag i draglinan så länge som möjligt för att den inte skulle flyga iväg och trassla in sig i hans ben.
När jag väl släppte linan kände jag att jag hade ont i fingrarna, såg dock bara ett mindre flesh wound men en hel del blod på handen så antog att det nog var rätt djupt ändå och att det var därför det gjorde ont. Spände fast linan och körde klart hästen. Började misstänka att jag nog stukat fingrarna rätt rejält för såret var inte särskilt farligt överhuvudtaget men det gjorde galet ont. Gick in på lunch, det gjorde ondare och ondare. Fingrarna hade svullnat upp och nagelbandet på ringfingret var så blått att det i princip såg svart ut.
Tejpade fingrarna och gick ut i stallet. Fredrik var där och skulle tömköra Walle. Jag berättade om fingrarna varpå han tvingade mig att ringa mamma för att hon skulle ge mig råd om jag borde åka in eller ej (han tyckte att jag skulle åka och kolla det, jag tyckte att det var överflödigt - vadå, de gör väl ändå inget, det går säkert över?). Fick inte tag på mamma så ringde Micke. Hans råd var att få det kollat så jag fick erkänna mig själv besegrad och begav mig till akuten i Lund.
På vägen dit kontaktade jag bästa Stéfanie Hofflander som kom och gjorde mig sällskap under större delen av de två timmar jag var där, hon kom ungefär en halvtimme efter att jag kommit dit. Då hade jag redan hunnit bli prel. undersökt av en sköterska (som trodde att min en veckas gamla brännskada på fingret var färsk...) och noggrant undersökt av en väldigt trevlig läkare, Kristofer Schultz. Han tvingade mig att försöka sträcka och böja på fingrarna, vilket gick mindre bra (speciellt böjningen) men konstaterade att de åtminstone inte var felställda. Han remitterade mig till röntgen vilken jag fick sitta och vänta på tillsammans med Steffie som anlände 5 minuter efter att läkaren gått. Väntan - röntgen - väntan.
Blev inkallad till ett rum som såg ut som någon sorts tortyrkammare. Dr. Schultz berättade att den yttersta spetsen på ringfingret mycket riktigt var bruten och att jag skulle få ha en stålskena i tre veckor samt att jag skulle behöva gå hos en arbetsterapeut för att få hjälp att använda fingret igen eftersom det ligger så nära leden. Fuck tänkte jag. Han skulle skriva ut panodil och tramadol till mig för smärtan. Det hjälpte dock inte när sköterskan skulle tejpa fast skenan för då hade jag inte fått några smärtstillande whatsoever - tack Steffie för att du höll min hand när jag grät som en liten unge. Det gjorde förbannat ont. Sköterskan bad om ursäkt hela tiden för att hon "var elak" som hon själv uttryckte det, när hon drog åt och tryckte och vred.
Dr. Schultz missade att berätta att han inte skulle komma tillbaka med remissen till arbetsterapeuten utan att han skulle lägga den i datorn bara, så vi satt och väntade i 30 minuter tills sköterskan passerade och såg att vi var kvar. Hon letade upp läkaren och återvände sen och berättade det han missat nämna om remissen.
TACK ÄN EN GÅNG STEFFIE! Du är en ängel.

Såklart har det dykt upp lite problem i efterhand.
1. Han missade att skriva mina recept, så mamma skrev ut panodil och burana eftersom hon inte ville att "hennes dotter skulle gå på tramadol" (ett morfinliknande preparat).
2. Han missade att jag hade ett löst fragment i långfingret också, något som röntgenläkaren upptäckte efteråt (akutläkaren gör en prel. bedömning sedan kollar en röntgenläkare i efterhand just för att sånt inte ska kunna smita igenom oupptäckt) vilket mamma läste i röntgensvaret och meddelade mig.
3. Mamma pratade med dr. Schultz och fick veta att burana (ibuprofen) inte var bra för benläkningen och att det var därför han skrivit ut tramadol.

Nu har jag dock fått mina smärtstillande, panodil och tramadol, vilket är tur för det gör ont -.- Sjukskriven i två veckor till att börja med, hur sjutton jag nu har tänkt att jag ska kunna jobba med stålskenan? Kan ju inte greppa ett skit eftersom det gör ont men sen är ju skenan i vägen också.. Jaja.
Har läst mitt röntgensvar, summerar på svenska: i yttersta benbiten i långfingret på sidan som vätter mot tummen är det ett löst fragment på 1x2 mm som engagerar ledytan. Fragmentet är separerat från frakturen med ca 1 mm.
I yttersta benbiten i pekfingret är det dels en fraktur som är lokaliserad vid benets början(alltså nära leden), samt ett löst fragment på 2x2 mm som även här engagerar ledytan.
Konstigt att man har ont? De lösa benbitarna vid ledytorna är anledningen till att jag kommer behöva gå hos arbetsterapeut..

Nej, nu ska jag ta mig upp ur sängen, har skrivit det här i en timme så nu är det dags! Måste fylla på med tabletter och mat sen blir det ICA för att inhandla allt som behövs tills på lördag :) Det kommer svida i min plånbok...

Pusshej!

Low


Jag är allmänt depp just nu, därför skriver jag inget för det kommer bara bli negativt och tråkigt.

Har haft en helt underbar helg i alla fall, Malins 21-fest gick av stapeln igår och var supertrevlig!
Nästa helg är det min tur att firas, så nu har jag en veckas planerande framför mig ^^

Hatar att vara sårbar, hatar att vara nere, hatar att må dåligt.
Hatar magkatarr.

På återseende.

Helg!


Äntligen äntligen ÄNTLIGEN är det helg!
Jag har bara varit ledig en dag åt gången vid två tillfällen sen jul, så det är galet välbehövt.
Insåg hur trött jag var när jag satte mig i bilen och skulle köra hem, så jag fick ställa in min träff med Batman och spenderar kvällen hemma i lugn och ro.
Har fått avnjuta några kycklingspett med ris som Micke tog hem, och lyxade till det med en jordgubb/lime cider. Nu har jag chillat framför På Spåret och Skavlan med mamma och Micke och lyxat till det ännu mer med lite redbull/jäger ;) Gooooott! Har tagit mig tid att göra en fransk manikyr - älskar när mina naglar är fina! :D Det är de så sällan när man jobbar i stall..

Känner mig som en 80-åring när jag släpar mig fram och nästan alla muskler i kroppen värker eftersom jag inte har varit riktigt snäll mot den - för mycket jobb och för lite vila.
Det har varit en ganska lugn dag i stallet. Fixade mockningen själv idag igen, men fick dock vänta med mockning och ströning av gula stallet (fem boxar) eftersom Warsteiner skulle iväg att röntgas (behövs för att kunna godkännas i Danmark) och Fredrik ville att jag skulle putsa upp honom så att han var fin tills ägaren kom strax efter 10 samt hinna släppa ut hästar innan förmiddagsfikan. Fram till lunch fixade vi de sista boxarna och pratade lite med fd. landslagsledaren Leif som kom på besök, trevligt trevligt!
På eftermiddagen bytte jag hästar i hagarna, sen friserade jag Magnus och efter det var det dags att sätta en häst i vagn för första gången. Sagt och gjort. Det gick bra, han reagerade en del men det är ju att förvänta, var inget extremt. På slutet slappnade han av och sänkte sig i båda varven så det bådar gott. Nu kan man ju hoppas att han klarade av sitt testande, haha ;) Får smälta det i helgen så får vi se. Det är en häst som vi hoppas ska kunna gå i spannet senare, det är därför vi vill att det ska gå lite extra bra :)

Nej nu blir det åter till slappandet och snart en dusch innan det blir sängen.
Ha det bäst!

Fullt upp!


Har varit en hektisk vecka med massor att göra så har varken haft tid eller ork att blogga eller svara på det dagliga meddelandet från/till Nicole. Känns svårt dåligt! Nästan hela familjen Persson har varit sjuka en efter en i veckan, började med Victoria även den här gången, så igår och idag fick jag fixa stallet helt själv eftersom det var Fredriks (o)tur att drabbas. I eftermiddags tog vi dock tre hästar, Fredrik tömkörde Warsteiner medan jag drog däck med de två hästarna vi håller på köra in. Slutade sent så blev ingen tur till banken för att fixa internetbanken, drygt eftersom de inte har öppet på helger och stänger 17 imorrn -.- Men men.

I tisdags red jag fem hästar och det har känts i mina ljumskar kan jag lova O.o I måndags tränade vi 10 hästar så då var det också fullt upp (okej, vi körde ett fyrspann så jag ska inte få det att låta värre än det var ;)) men jag gillar det! I onsdags tog jag det bara lugnt och fixade med saker som behövde göras i stallet, sånt som man gör när man har tid över, eftersom Fredrik var väck hela dagen. Idag tog vi som sagt tre hästar, men jag hann putsa träningsselarna till spannet och lite andra grejer eftersom Fredrik var iväg på ärenden nästan hela dagen. Därav det sena slutet på dagen.
Bara imorrn kvar sen är det helg och skojar ni om jag längtar?! Har inte varit ledig mer än två dagar (osammanhängande) sen jul så nu ska jag njuta! Blir antagligen att möta Duhan i Malmö och hämta en micro, sen hem för att återvända till Malmö lite senare och göra Malmö osäkert med Batman :D Yeey!
Lördag blir det födelsedagsshopping med mamma och en sväng till Ikea sen bort på kvällen :)
Söndag är helt oplanerad än så länge, tror att det kan behövas.. Eller ja jag måste rengöra akvariet... -.- Borde göra mig av med fiskarna. Kollar aldrig på dem så de kostar bara pengar och tas inte omhand till 100%. Mamma matar ju dem och sånt, men de hade nog kunnat behöva lite mer tid.

Nej, nu är klockan för mycket igen, dags att sova!
Natti natti!

Home alone


Nästan i alla fall. Familjen Persson körde iväg mot huvudstaden idag vid 15-tiden, farmor och farfar Persson är dock kvar så jag är inte helt ensam, men det blir en ganska chill helg i alla fall där jag kan lägga upp det lite som jag själv vill i stallet :)

Veckan har varit ganska lugn, lite sådär återhämtning efter Mechelen, nyår och allt som nu har hänt. Bara tränat några enstaka hästar någon dag, annars har vi bara ägnat oss åt lite städning/rensning i stallet och så som jag nämnde i förra inlägget. I onsdags körde vi ett bröllop i Ellinge vid Eslöv, dock bara ett par så det var ju piece of cake sen fick jag åka hem till Lund för en ledig dag som komp. för helgen. Skojar ni om det var välbehövt? Jag sov från ca 23 till 12:30 plus en timme på köksgolvet. Lämnade kattungarna åt mamma och Micke så att de inte skulle kunna störa mig, vilket de inte heller gjorde. Det var som att jag legat i koma när jag vaknade, inte ens något minne om någon dröm, bara stendöd i ca 13 timmar. SJUKT! Minns inte ens senast jag sov längre än till nio..

Anyways.. Var på H&M i torsdags en sväng också, hittade en skitsnygg men ändå enkel, svart skjorta samt ett midjeskärp som jag älskar. Blev även ett par tights, ett gäng örhängen och en ny sminkväska i storlek större (den andra är för liten ^^) Jag gillar att kunna shoppa utan att ha ångest efteråt :D Passerade även Steffies lägenhet på vägen hem där även Carro fanns :) Älskar mina snabbvisiter hos Steffie - kvalitetstid på hög nivå! Fick även med mig en dvd därifrån, inte helt fel eftersom den jag har bara visar allt i gråskala ;D Nu fattas bara en ny tv som inte glappar i scartkontakten -.-

Blev lagom glad när jag kom tillbaka hit på kvällen och fann att jag återigen var vattenlös... Räcker att jag är ledig en dag för att rören ska frysa. Awesome. Fick dock hjälp av Fredrik att fixa det vid lunch idag så nu har jag rinnande vatten igen. Skönt, gillar inte direkt naturtoa när det är minusgrader... ;)

Imorrn kväll är man bjuden på restaurang av finaste mamma för att fira min 20-årsdag, härligt härligt! :) Nej nu kanske man ska påminna Cajcaj om att hon skulle ringa upp mig, det har gått 20 minuter nu ;D Haha!

Kommer btw en ny design inom kort (ikväll) eftersom den röda känns lite pasé när julen är över och allt.

Plutten fick stanna i Lund tills imorrn,
kändes som att både han och Lisa behövde leka av sig ;)



Puss på er!

Awesomeness!


Mechelen gick super för mig, mindre bra för teamet, men lika glada för det var vi.
Warm-upen på onsdagen gick sådär. Hästarna gick klockrent - snabba, smidiga och direktstyrda, de var verkligen perfekta. Pga en miss i väg i andra hindret så välte vi hela B-porten och fick bli avblåsta = en himla massa extrastraff och en sistaplacering. I övrigt en skitbra runda, så lite surt.
Världscuptävlingen på torsdagen gick inte särskilt bra på något vis. Fredrik hade spänt en kedja på höger förlöpares bett för att få honom lite mer tillbaka, men det var antingen av eller på för honom så då knäppte han av lite istället, blev tillbaka och vinglig vilket ledde till ett svårstyrt, vingligt spann och med 6 sura bollar i bagaget efter avslutad runda. Dock tabbade Chardon sig och välte en stor del av bron vilket ledde till att vi hamnade på 4:e plats (av de som körde wc-tävlingen) istället för femte som på warm-upen :)
Nästa tävling kör vi 4-5 februari i Bordeaux och då gäller det. Vi möter Daniel Würgler, Tomas Eriksson, Theo Timmerman och Werner Ulrich. Om vi ska kunna kvala till finalen i Leipzig så måste vi vinna eller åtminstone slå de tre förstnämnda. Så håll tummarna då! Här hittar ni ställningarna i världscupen just nu, de sex bästa kör finalen :)

Min debut som groom gick i alla fall strålande! :D Kunde knappt ha gått bättre. Jag är helnöjd och Fredrik verkade vara likaså! :) Nu får vi helt enkelt hoppas att det håller i sig ;D

Vi hann hem i god tid på nyår (körde ju tävlingen strax efter 22 så att det blev en sent iväg, 00:30 närmare bestämt!) så jag kunde ta mig hem, fixa mig och rulla iväg till Malmö för firande hos Malin. Det blev inte så mycket folk som vi trott, om man ska vara petig så var det jag som var folket. Två stack precis innan jag kom och den tredje en kvart efter ungefär. Men vi hade ju i alla fall varandra till sällskap så det blev lite redbull/jäger för min del (med jägermeistern jag köpte på tyskland-danmark-färjan, fanns ju inte någon möjlighet för systemet på 20-årsdagen ;)) och även lite dooleysdrinkar med Malins dricka. Upptäckte en väldigt udda och oväntad blandning som var god -  dooleys med apelsinjuice O.o Låter mysko men var såå gott!

Glodde på lite hockey, jag kan dock ha råkat slumra till ett ögonblick. Skojar ni om jag var trött eller? Konstigt... ;P Väcktes ganska abrupt vid 23 av Kenny som bestämde att jag och Malin åtminstone skulle få komma ut. Sagt och gjort, fick 5 minuter på oss innan taxin kom. Tog oss till Operahuset där vi visste att Sofie Moberg m.fl. fanns och i deras sällskap räknade vi in det nya året, skålade med Asti Martini och betraktade alla vackra fyrverkerier i kylan. Vandrade sedan ner till Skeppsbron och någon båt som var en festlokal/nattklubb/whatever där vi dansade loss och hade allmänt roligt :) Så fick jag min födelsedags- och nyårsfest tillslut ^^
Runt halv tre började vi försöka få tag i en taxi - grattis... När de stängde vid tre bet vi i det sura äpplet och bestämde oss för att gå till centralen och ta buss därifrån om vi inte hittade taxi där. Det gjorde vi inte, däremot fann vi Alex som var på väg hem från en annan fest. Vad är oddsen? Han följde i alla fall med hem till Malin där vi chrashade i hennes soffa.

Nyårsdagen ägnades åt att återhämta sig framför teven hela dagen, bokstavligt talat hela dagen. Körde hem till Lund vid 20-tiden tror jag där jag svängde inom finaste Steffiffi för att återbörda lite saker som hon hade glömt när hon var ute och hälsade på mig på gården. Det blev en snabbvisit kan man säga, den blev i alla fall inte så lång som planerat eftersom jag var så sen. Körde hem till mamma vid halv tio och hämtade Oreo och fixade med lite grejer. Var inte på gården förrns 23:30 och som om det inte var nog med den sena tiden så hade jag fortfarande inget vatten (ledningen ut till lgh frös när jag var hemma över jul) och de hade inte heller eldat eftersom de trodde att jag skulle komma på morgonen.. Så kallt och vattenlöst -.- Wohoo!

Har haft en ganska chill vecka faktiskt. Bortsett från igår då det var utmockning av bädd, städning, omorganisering av foder, träning av fyra-fem hästar i sista sekund och lite allt möjligt. Det var en aning hektiskt och förvirrat. Men men ^^ Fick hjälp av Helena att fixa hästarna som Fredrik skulle tömköra och DET var skönt. Han tog dem på löpande band så... Annars hade det väl tagit 15-30 min längre. Haha som om det inte vore nog med det så stack jag till Södra Sandby för att handla, det var bara det att när jag skulle betala så visade det sig att jag inte hade mitt kort i börsen! Visste inte vars det var och sista minnet jag hade av det var att jag la det i Malins handväska på nyår O.o Körde till Lund och fick låna mammas ICA-kort (tack mamma!) och under tiden kom jag på att korten låg i fickan på tröjan som jag hade när vi köpte pizza på nyår ^^ Smidigt.. Jaja jag fick iaf min mat :P

Fick ledigt imorrn eftersom Fredrik ville att jag skulle ta stallet i helgen när de åker till Sthlm för att hälsa på familjen Dengg. Just ja, vi har fått en ny häst på träning för en månad och det är ingen mindre än avelshingsten Warsteiner 946 :D En riktig snygging är han, om än en aning till åren. Bild finns på sidan som hans namn länkar till :)

Pascal, förlöparen som vi har fått låna av Boyd Exell. Han gjorde ett strålande jobb i Mechelen, nu får vi hoppas att vi hittar rätt häst att kombinera med honom så att det blir vinst i Bordeaux!



Gott nytt år på er, bättre sent än aldrig ;D
Natti natti!

RSS 2.0